Tietoja palvelusta
Aina Group Oyj ja Hämeenlinna lyseo tarjoavat yhteistyössä tämän sääsivun. Sääsivun tarkoituksena on tarjota Hämeenlinnalaisille ja muille asiasta kiinnostuneille ajantasaista tietoa säästä Hämeenlinnassa ja sen lähiympäristössä.
Alkuperäisestä ideasta ja sivujen toteutuksesta on vastannut Tero Lehtonen ja Antti Peltonen.
Reaaliaikaiset arvot sivulla
Nämä arvot lasketaan pääkirjaston katolla sijaitsevan mittausaseman datasta.
- Lämpötila kuvaa mittaushetkellä ulkona vallitsevaa
ilman lämpötilaa.
- Ilmankosteus kuvaa mittaushetkellä ulkona vallitsevaa suhteellista
ilmankosteutta.
- Säteilyteho kuvaa mittaushetkellä keskimääräistä
säteilytehoa auringosta neliömetrin pinta-alalle. Mittayksikkönä
on Wattia neliömetrille.
- Kastepiste kuvaa mittaushetkellä sitä lämpötilaa ulkoilmassa,
jossa ilmassa oleva ilmankosteus alkaa tiivistymään nesteeksi. Kappaleen lämpötilan ollessa pienempi kuin
kastepiste, kaste alkaa tiivistymään kappaleen pinnoille.
- Ilmanpaine kuvaa mittaushetkellä vallitsevaa ilmanpainetta merenpinnan tasossa. Paineen yksikkö on hehtoPascal, joka vastaa käytöstä poistuvaa yksikköä millibaari (mbar). 1013.00
hPa on normaalipaine. Jos paine on alle 1013 hPa, sanotaan, että on matalapaine ja vastaavasti jos lukema on suurempi kuin 1013 hPa
vallitsee ulkona korkeapaine. Matala- ja korkeapaineen voimakkuus riippuu
siitä kuinka paljon painearvolla on erotusta normaalipaineeseen.
- Pilven alarajan korkeus ilmoittaa sen pystysuoran etäisyyden havaintopaikan maanpinnan tasosta. Pilven alaraja määritellään alimmaksi korkeudeksi, missä kirkas ilma muuttuu vesipisaroita tai jääkiteitä sisältäväksi. Useassa tapauksessa siirtymä ei ole terävä tai alaraja on rikkonainen. Sääsivulla annettu kumpupilven alarajan korkeus on vain suuntaa antava. Laskennallisesti saatu korkeus on pilven etäisyys vesitornin katosta. Lisäksi annettu arvo ei aivan päde aamulla tai aamupäivällä syntyviin ensimmäisiin repalemaisiin kumpupilviin, eikä myöhemmin iltapäivällä, kun kumpupilvet ovat alkaneet muuttua kumpukerrospilviksi.
- Mittaushetki kertoo ajan jolloin tiedot on mitattu.
Tuuli ja sade -kohdan tiedot
- Tuulensuuntaruusu näyttää graafisesti mittaushetkellä havaitun tuulen suunnan. Tuulen suuntaa ilmoitettaessa puhutaan esim. länsituulesta tai kaakkoistuulesta jne. Tällä tarkoitetaan sitä suuntaa ,josta tuuli puhaltaa. Tieteellisemmin tuulen suunta ilmoitetaan asteissa, esim. länsituuli puhaltaa suunnasta 270°
- Tuulen suunta ks. tuulensuuntaruusu
- Tuulen hyytävyys on arvio mittaushetkellä tuulen aiheuttamasta henkilökohtaisesta kylmyyden tuntemuksesta. Talvisin puhutaan myös pakkasen purevuudesta, jota tuuli lisää. Voimakas tuuli jäähdyttää suojaamatonta ihmiskehoa tehokkaasti, jolloin ihminen kokee ympäröivän lämpötilan alhaisempana kuin mitä lämpömittari näyttää. Vomakas tuulen aiheuttama kehon jäähtyminen altistaa myös herkästi paleltumille.
Tietoja salamapaikantimesta
Salamapaikantimena on Boltekin valmistama StormTracker paikannnin, joka muodostuu antennista ja signaalin analysaattorikortista. Analysaattori on PC tietokoneen PCI-väylään asennettava lisäkortti. Ohjelmistona on käytössä Astrogenic'in valmistama NEXSTORM. Ohjelmisto huolehtii salamoiden tulostamisesta karttapohjalle ja kerätyn datan tallentamisesta WWW-palvelimelle. Paikannin on asennettu fyysisesti Hämeenlinna vanhan vesitornin päälle.
Tietoja tekniikasta kameran takana
Kamerana on Logitech QuickCam Web ja ohjelmistona käytetään omaa Logitechin kameran SDK:n avulla koodattua ohjelmaa. Animaatiot koostetaan yksinkertaisella Perl-skriptillä. Tämä skripti käyttää mpg:n enkoodaukseen cpmpeg ohjelmaa ja kuvamuunnoksiin irfanview ohjelmaa. Animaation siirtämiseen palvelimelle käytetään ncftp ftp -ohjelmistoa.
Järjestelmä Lyseon sääaseman takana
Laitteisto sijaitsee Hämeenlinnan vanhan vesitornin katolla ja sitä ohjaa PC-tietokone Windows käyttöjärjestelmällä. Koneessa on ajossa kaksi erityyppistä ohjelmaa jotka hoitavat sekä mittausta että tiedon kantaan siirtämistä.
Asema on mallia MAWS101 ja sen on valmistanut Vaisala. Asemalta tietoja
lukee "Yourview ohjelma" joka luo lokitiedostoa. Lokitiedostoa puolestaan
lukee HTK Oy:n kehittämä ohjelmisto joka siirtää arvot mysql tietokantaan
sää-palvelimelle. Internet-sivuilla näkyvät tilastot perustuvat
siirrettyihin arvoihin.
Sivujen ideointi ja järjestelmän toteutus Tero Lehtonen ja Antti Peltonen
© 2000 -
|